Atklāts, ka pārstrādātas gaļas lietošana uzturā palielina risku saslimt ar vēzi



Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien savā ikgadējā ekspertu paziņojumā atklāja, ka bekons, hotdogi un aukstās gaļas izstrādājumi paaugstina risku saslimt ar resnās zarnas un kuņģa vēzi, piebilstot, ka arī sarkanā gaļa ir ļoti kaitīga.

PVO Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra Francijā pabeidza gadu desmitiem veikto pētījumu un pirmo reizi apstrādāto gaļu nostādīja tajā pašā bīstamības kategorijā kā smēķēšanu. Tas nenozīmē, ka salami desa ir tikpat slikta kā cigaretes, taču tai ir apstiprināta saikne ar vēzi. Un pat tad, risks ir neliels.

ANO aģentūras atzinumi varētu “sapurināt” sabiedrības veselības attieksmi daudzās Eiropas valstīs, kur desas un kūpināta šķiņķa baudīšana ir valsts delikateses.

Vairāku pētījumu analīze liecina, ka ikdienā, uzņemot 50 gramus pārstrādātas gaļas, cilvēks palielina risku saslimt ar vēzi par 18 procentiem.
Vēža aģentūra informēja, ka ikgadējie pētījumi liecina, ka 34000 vēža nāves gadījumu ir saistīti ar pārstrādātas gaļas lietošanu uzturā.

PVO pētnieki pārstrādātu gaļu definē kā kaut ko pārveidotu, lai uzlabotu vai saglabātu tā garšu, ieskaitot desas, cīsiņus un jebkādu kūpinātu gaļu. Pie sarkanās gaļas pētnieki iekļauj liellopa, teļa, cūkas, jēra, aitas, zirga un kazas gaļu.

Ziņojumā teikts, ka grillēta, pannā cepta vai citā augstā temperatūrā apstrādāta sarkanā gaļa uzrāda visaugstākos ķimikāliju rādītājus, kas izraisa vēzi.

 
Padalies
Pievienot komentāru

Please enter your name

(nepieciešams)

Please enter a valid email address

(netiks publicēts, nepieciešams)

Please enter your message

laukudzive.lv © 2018 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress