Ar stingrākiem sodiem grib ierobežot alkoholismu

Lai mazinātu nelegālā alkohola patēriņu un jauniešu alkoholismu, mediķi un alkohola ražotāji vienojās apkopot spēkus un panākt stingrākus ierobežojumus un sodus likumos.


Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un Latvijas alkoholisko dzērienu nozares pārstāvji vakar parakstīja memorandu par sadarbību alkoholisko dzērienu aprites regulēšanā un alkoholisma ierobežošanā, lai pasargātu jauniešus no nodzeršanās.


LĀB prezidents Pēteris Apinis uzsvēra, ka nelegālā alkohola patēriņš esot ārkārtīgi liels. To ievedot no Baltkrievijas vai Krievijas, Latvijā esot pieejams arī šķīdinātais alkohols, kas ražots no dažādos veidos iegūta spirta. Latvijā reibuma rekords esot 9 promiles, un rekordists bez alkohola papildus esot lietojis arī logu tīrāmo līdzekli. «Nelegālā alkohola patēriņš lielā mērā ietekmē arī to cilvēku skaitu, kas sirgst ar aknu un sirds slimībām,» uzsvēra P. Apinis.


Savukārt alkohola ražotāji norādīja, ka nelegālā alkohola patēriņa dēļ valsts zaudē krietnas summas neiekasēto nodokļu dēļ.


Runājot par otru problēmu, proti, jauniešu alkoholismu, P. Apinis atzina, ka aptuveni trešdaļa bērnu no 13 gadu vecuma alkoholu lieto regulāri. Statistika liecinot, ka 9 jauniešiem no 10 neesot grūtību iegādāties alkoholu, jo zināms kāds lojāls pārdevējs vai labvēlis – pieaugušais, kas palīdz iegādāties dziru. «Cilvēku vēlmes līmenis palīdzēt bērniem nenodzerties ir tuvu pie nulles,» sacīja P. Apinis un piebilda: ja cilvēks pusaudža gados nav kļuvis par alkoholiķi, tad iespēja saslimt vēlāk esot krietni mazāka.


Mediķi un ražotāji vienojās paust atbalstu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Piemēram, likumā noteikt, ka pārdevējam var uzlikt naudas sodu no


50 līdz 100 latiem, ja alkohols pārdots personai vecumā no 18 līdz 25 gadiem, neuzrādot personu apliecinošu dokumentu, bet par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanas, ražošanas, glabāšanas vai realizācijas pieļaušanu valdījumā esošā īpašumā pēc atkārtota aizrādījuma var uzlikt naudas sodu no 200 līdz 500 latiem fiziskām personām, bet juridiskām personām var nākties šķirties no 1000 līdz 5000 latiem.


Memorandu parakstīja LĀB prezidents P. Apinis, Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis ĀboltiņšĀboliņš, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers un Latvijas Alus darītāju asociācijas valdes priekšsēdētāja un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure.


Avots: nra.lv /Laura Sīle


 

Padalies

laukudzive.lv © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress