Aptauja: populārākā Ziemassvētku tradīcija – piparkūku cepšana ģimenes lokā



Tuvojoties sirsnīgajiem Ziemas saulgriežiem, radīt svētku sajūtu sev un sev tuvajiem cilvēkiem vēlas ikviens iedzīvotājs. Ziemassvētku laiks, nenoliedzami, nav iedomājams bez izgreznotās Ziemassvētku eglītes, brīnumainajiem rotājumiem visapkārt, piparkūkām, karstajiem dzērieniem un ģimenes tuvības sajūtas. Kā noskaidrojies pētījumu centra “Pontus Dati” veiktajā aptaujā, vairums iedzīvotāju par savu iecienītāko Ziemassvētku tradīciju atzīst tieši piparkūku cepšanu ģimenes lokā, jo tad mājās valda kņada, prieks un vienreizējas smaržas.

Kā norāda “Vidzemes maiznīcas” valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa – Eglīte, Ziemassvētku laikā viens no pieprasītākajiem produktiem ir tieši piparkūku mīkla, kā arī pašas maiznīcas ceptās piparkūkas skaistā glazūrā. Piparkūkas spēj radīt fantastisku svētku noskaņojumu, īpaši bērniem, taču svarīgi lai izvēlētā piparkūku mīkla ir svaiga un kvalitatīvi pagatavota, jo tieši no mīklā esošajām sastāvdaļām un tās konsistences būs atkarīgs, cik gardas un skaistas piparkūkas rotās jūsu galdu.

"Svētku ēdienkarte katrā mājā ir citādāka — atbilstoši ģimenes tradīcijām, taču mielasta neatņemama sastāvdaļa tradicionāli ir piparkūkas. Tirgos un veikalos pašlaik lielā izvēlē ir gan gatavas piparkūkas, gan piparkūku mīkla. Nopērkamas ir ne vien Latvijā, bet arī citās valstīs ražotas piparkūkas, tomēr, kā liecina ilggadējā pieredze, iedzīvotāji priekšroku dod pašmāju ražotājiem, kas nodrošina attiecīgo kvalitāti un garšu, bez ķīmiskām sastāvdaļām. Esam gandarīti, ka iedzīvotāji novērtē vietējos ražotājus un arvien vairāk uzticas to profesionalitātei un vietējo produktu pievienotajai vērtībai,” turpina Ligita Liepiņa – Eglīte.

Pērkot mīklu, der pievērst uzmanību tās krāsai — gaišāka mīkla ir maigāka, tumšāka — spēcīgāka un asāka. Mājās pārnākot, to atliek vien izrullēt, izveidot piparkūku figūriņas un ielikt cepeškrāsnī, tiklīdz tās ir atdzisušas, dekorēt pēc sirds patikas. Šajā procesā talkā jāņem glazūra, kas gatavota no pūdercukura un olu baltuma, klāt pievienojot mazliet galda etiķa vai citrona sulas un vajadzības gadījumā arī kādu no dabīgajām krāsvielām - biešu, burkānu vai jebkuru citu krāsainu sulu.

 
Padalies

laukudzive.lv © 2020 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress